Ikan Pekasam Sedap Makan
Cuma ikan garam kasar asam keping dan beras goreng yang di tumbuk. Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang.
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu.
. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Masak pekasam ni memang sedap dan unik rasa dia. 3kg ikan lampan atau ikan sungai 3 cawan beras.
Tapi jangan over sangat karang tak pasal darah tinggi pulak. Memang sedap dimakan ikan pekasam jika dipicitkan. Cara buat ikan pekasam ni mudah je.
Gunakan api yang kecil agar ikan masak sekata. Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam. Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang.
Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng. Ikan pekasam sedap digoreng dan dimakan bersama nasi panas. Kalau buat ikan pekasam ni tang beras dia memang wajib buat banyak sebab waktu goreng yang ni akan berebut nak makan.
N PEKASAM MAK TEH. Tambah dalam 5 sudu makan garam. Orang lain ikan gelama buat ikan masin aku buat pekasam.
Cuma guna nasi baunya busuk sikit. Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng. Ada yang saya tengok kongsikan resepi ikan pekasam ni gunakan ikan tenggiri ikan lampam dan pelbagai ikan yang sesuai.
Bahan-bahan untuk membuat ikan pekasam ringkas saja. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat haruan keli dan puyu. Sedapnya daging dimasak pekasam.
Kali ni terjumpa pula resepi daging pekasam simple dan sedap ni. Ikan Pekasam sedap di makan dengan menggoreng dalam minyak panas sehingga sederhana garing. Resepi kali ni saya kongsikan daripada Tuan.
Makan bersama nasi putih dengan sayur masak air atau lain-lain kombinasi lauk. Ikan Loma atau nama saintifiknya Thynnichthys thynnoides merupakan ikan air tawar yang hampir menyamai ikan tongsan sisik halus. Jika suka boleh haluskan lagi.
Bila di buat pekasam ia jadi sedapSebabnya tulang tulang tu jadi rapuh dan boleh dimakan bila dah jadi pekasam. Gabungan rasa masam dan masin dan dimasak berminyak. Makan tembikai yang disimpan dalam peti.
Selamat menjamu selera dan selamat mencuba. Ikan puput ni banyak tulang. Selalunya masa ni tulang2 ikan tu dah lembutsedap digoreng lepas tu perah limau n makan dengan nasi panas.
Contoh beras yang telah di kisar. Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu. Ketahui lima jenis ikan yang sedap digunakan untuk membuat pekasam.
KIsar beras yang disangai tadi biar ada kasar halus 5. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Menurutnya rasanya juga lebih sedap berbanding ikan sungai.
Tapi yang penting dapat makan ikan pekasam yang sedap dan sedap. Makan tembikai yang disimpan dalam peti. IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul.
Sudah susun cantik bolehlah masukkan air garam hingga tenggelam ikannya. Bahan-bahan perapannya sikit je. Ikan tersebut mesti siang dan cuci bersih-bersih terlebih dahulu kerana isi perut ikan tersebut mengandungi kuman mikrob suka sangat dan membiak di situ sekaligus menjadikan ikan tersebut cepat rosak.
Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Lepas ni tak payah beli dah. Pekena selera kampung pun sedap juga kan.
Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Perahkan limau nipis semasa dihidangkan. Selepas 2 minggu ikan pekasam boleh dimakan.
Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. 2 ikat pucuk ubi Garam. Aku makan sorang sorang jela.
Susunkan ikan dalam bekas dan lapiskan bersama asam keping beras yang disangai tadi. Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku. Dah lah daging ni memang favorite dari dulu lagi.
Mudah bukan cara buat pekasam. Jika selalu ikan pekasam dibuat menggunakan ikan-ikan dari sungai seperti Lampam talapia puyu sepat dan sebagainyaJarang sekali jumpa menggunakan ikan dari laut. Bayangkan makan dengan nasi panas panas ughhhhh sedapnyaaa x terkatamasam masin secukup rasa Bayangkan makan dengan nasi panas panas ughhhhh sedapnyaaa x terkatamasam masin secukup rasa.
Selepas seminggu goreng sedikit beras sehingga kekuningan dan tumbuk separa halus dan gaulkan kedalam pekasam ikan tadi. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Namun menurut perkongsian oleh Siti Aminah ikan pekasam yang beliau buat menggunakan ikan tamban iaitu ikan laut.
Hasil sangaiangorengan tanpa minyak. Selalunya makan pekasam dengan ikan gelama je atau apa-apa ikan air tawar. Makan pula dengan ikan kering atau ikan pekasam goreng.
Ikan pekasam sedap digoreng dan di makan bersama nasi panas dan biasanya digoreng bersama cili padi dan bawang. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan.
NAK MAKAN MENU YANG SEDAPSIMPLE DAN CEPAT DIHIDANGCONFIRM LA IKA. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul lampan jawa merah mata temperas mengkawan ketutu kepar kalui loma toman tilapia dan. Siap tapau bawa balik ke bandar lagi.
Ikan pekasam ni sedap makan garing-garing sebab tulang dia pun boleh kita makan gitu je. 2 genggam garam kasar. Yang pertama sekali 1.
Ikan Loma lebih dikenali dengan bentuk mulutnya yang kecil sisiknya yang sangat halus keperakan dan. Ada juga yang masukkan ikan pekasam dalam resepi Kailan Ikan Masin yang dihidangkan bersama masakan TomYam ala-thai. Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli.
Ikan Pekasam Menu Pembuka Selera Bagi Mereka Yang Kata Diet
Ini Cara Paling Senang Masak Ikan Pekasam Supaya Tak Hancur Sinaran Wanita
Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga
6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My
0 Response to "Ikan Pekasam Sedap Makan"
Post a Comment